14 september 2010

Ostsufflé

Detta är nog det äldsta recept jag har som jag fortfarande använder. Passar perfekt en kulen höst- eller vinterkväll med ett glas vin.

Ostsufflé, 2 pers
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
2 äggulor
3 dl riven ost (sort kan varieras men den eller de måste vara smakrika)
Salt, peppar, paprikapulver
3 äggvitor

Ugnstemperatur 175 grader

Smält smör, blanda i mjöl
Späd med mjölk och låt koka ca 3 minuter
Tag från värmen och rör ner äggulorna.
Tillsätt ost och kryddor
Vispa äggvitorna till ganska hårt skum.
Blanda försiktigt ner ostblandningen i vitorna
Häll i två ugnssäkra formar och grädda i 20-25 min. Mina formar är nog ca. 12 cm i diameter. Har aldrig prövat att göra i mindre.

Servera med lite fräscha grönsaker

Ostsort – jag har använt en mängd olika men vällagrade måste de vara! Jag blandar ofta två sorter varav en gärna kan vara Gruyère el dyl.

Inga kommentarer: