13 mars 2011

Fiskgratäng

Räkfond (så här gjorde jag denna gången eftersom jag ville att såsen skulle bli vit)
Räkskal
Scharlottenlök
Morot
Lite palsternacka
Dillstjälkar
Vitpepparkorn
Vin
Vatten

Fräs räkskalen i smör (får ej brännas)
Fräs lite grovhackad lök, morot, palsternacka och dillstjälkar + vitpepparkorn
Blanda med räkskalen.
Häll över vitt vin och vatten så att det täcker
Koka ca 15 minuter
Sila, koka ner ca 1/3 (kan kokas ner mer om man vill ha den mer koncentrerad)

Fisken - ugnen 225 grader

Fiskfilé av valfri sort (jag hade torsk)
Scharlottenlök
Flingsalt
Vitt vin
Smörj form och lägg finhackad scharlottenlök i botten
Täck med fiskfiléer
Flingsalt
Häll över ett par deciliter vitt vin
Täck med smörpapper
10-15 minuter i ugnen beroende på tjocklek på filéerna - häll av spadet

Såsen
smält smör, blanda i mjöl
späd med fiskspad, räkfond och en hel del grädde (mellangrädde OK)
Var lite försiktig med räkfonden i början, beror på hur stark du gjort den
Koka några minuter
Smaka av och tillsätt mer fond eller grädde + lite citron + nymald vitpeppar + hackad dill

Potatismos (dagens variant)
Koka mandelpotatis
Blanda med smör (och ev lite mjölk)
Blanda i äggula/äggulor
Salt och peppar

Spritsa ut potatismoset längs kanterna på en form och gratinera med övervärme några minuter.
Tag ut formen, lägg i fisken, på med räkor och sist såsen. In i ugnen 10-15 minuter. Om man vill kan men riva över lite parmesan eller västerbotten innan man gräddar gratängen

Man kan välja att enbart grädda fisk och sås och ha moset vid sidan av också.
Smaklig spis!

Inga kommentarer: