28 november 2010

Lammlägg med potatis- och vitlöksmos

Igår gjorde jag något jag aldrig provat tidigare - lammlägg.
Dom fick beställas ung. en vecka i förväg i köttaffären men det var det värt

Detta är ett recept för 2-4 personer

Sätt ugnen på 150 grader

1(-2) lammläggar per person, lite beroende på storlek

Bryn lammläggen ett par minuter på alla sidor
Lägg i form med rejält hög kant.

Häll över:
5-7½ dl köttbuljong
2-3 dl mustigt rödvin
4-6 lagerblad
2-3 vitlöksklyftor
8-12 smålökar
2-3 kvistar rosmarin
2-3 kvistar mejram (gick bra med torkad också)
½-1 msk pepparkorn

Täck över formen med vanlig folie
Ställ in i ugnen 2-2½ timme till köttet nästan faller av benen

Jag gjorde ett potatismos med vitlökssmak. Vitlökssmaken fick jag genom att skiva vitlök och koka upp den med mjölken. Sedan fick det stå ca 15 min medan potatisen kokade färdigt. Blandade med smör och silade ner det i den stampade potatisen. Smaka av med salt och peppar.
Ät och njut!

Inga kommentarer: